Tratamentul obezitatii

Operațiile de slăbire(bariatrice), se efectuează de aproximativ 50 de ani. Aceste operații produc malabsorbție(o scădere a absorbției substanțelor nutritive), o restricție in aportul alimentar prin micșorarea stomacului ori o combinație a celor două.Prima operație de acest gen a fost by-pass-ul ileo-jejunal(1954) dar a fost abandonată datorită multiplelor complicații. Ulterior s-au introdus mai multe proceduri chirurgicale care inițial erau efectuate pe cale clasică cu incizii mari. Actualmente, aceste intervenții se fac pe cale laparoscopică. Primii care au popularizat operațiile de slăbire laparoscopice în anii 90 au fost Vittgrove și Clark.

Operațiile de slăbire:

 Gastroplicatura laparoscopică este o versiune a gastric sleeve-ului, micșorarea stomacului obținându-se prin plierea și înfundarea stomacului în propriul lumen, ceea ce duce la scăderea dramatică a volumului său, tot la aproximativ 80-200 ml. Nu se lasă corp străin (agrafe) în organism, este reversibilă deoarece nu se îndepărtează nicio porțiune de stomac și este mai ieftină pentru că nu utilzăm aparate de sutură și secțiune laparoscopice costisitoare (staplere).

op5

Gastric Sleeve, micșorarea de stomac prin rezecția și îndepărtarea pe cale laparoscopică a marii curburi gastrice, la început a fost un prim timp operator la bolnavii cu risc operator ridicat. În al doilea timp se efectua diversia bilio-pancreatică sau by-pass-ul gastric. . Apoi LGS (laparoscopic gastric sleeve) a devenit o operație de sine stătătoare, rezultatele ei fiind comparabile cu cele din by-pass-ul gastric. Prin îndepărtarea curburii mari dispare hormonul foamei: Ghrelina. De asemenea, tubul gastric obținut are un volum foarte mic, cuprins între 80-200 ml. care reduce mult ingestia de alimente.

op4

În anii 80, apare inelul gastric, care în prezent este mai puțin folosit în comparație cu celelalte operatii bariatrice la modă.

op3

În 1966, Mason a introdus By-pass-ul gastric, modificat pe parcurs până la forma actuală de by-pass gastric cu ansă în Y , Roux.

op1

În anii 70, Scopinaro a introdus diversia bilio-pancreatică, modificată apoi cu tehnica duodenal switch.

op2

Această procedură este atât restrictivă(se îndepărtează curbura mare a stomacului) cât și malabsortivă( scade absorbția nutrimentelor prin scurtcircuitarea unei porțiuni.

Comments are closed.